Over Cultuurborrel chocolade

Cultuurborrel chocolade

Cultuurborrel over chocolade: lezing met degustatie

Sint Nicolaas en Sint Valentijn wisten het al: om de zintuigen wat op te “pimpen”  heb je chocolade nodig. En hun feestdagen worden dus ook “gekleurd” met die lekkere snoeperij.
In een niet zo ver verleden waren de producten van de cacaoboon heuse geneesmiddelen waarvoor je naar de apotheker moest. En je houdt het niet voor mogelijk maar uitgerekend zo’n leverancier tekende voor een heel lekker en apart product, namelijk de praline.
Kortom meer dan de moeite waard om de rijke geschiedenis van deze lekkernij even te laten her(be)leven. Wij starten met de ontdekking ervan in een nieuw ontdekt continent en de lange reis naar Europa. In die dagen werd zij met een mengsel van verbazing, nieuwsgierigheid en wantrouwen ontvangen. Pioniers gingen ermee aan de slag en moedige, meestal hooggeplaatste personages proefden ervan.
De verspreiding over het oude continent verliep, vanaf de 17de eeuw, relatief snel en chocolade(drank) werd een onderdeel van ons culinair verleden. Maar ook van ons medicinaal verleden, zoals al aangehaald. Door een steeds grotere productie, lagere prijzen maar ook meer algemene koopkracht kwam dat alles in het bereik van steeds meer gegadigden.
Ook onze eigenste voorouders lieten zich graag verleiden en gaandeweg werd het een indrukwekkende industrie. België werd zelfs een “grootmacht”, dankzij een aantal merken met faam en … dito uitvinders. Al was het wel een inventieve Nederlander die begin 19de eeuw voor talloze mogelijkheden in de verwerking van de cacaoboon zou zorgen.

En ook al zijn de meeste prestigieuze Belgische merken van toen verdwenen of behoren ze tot kille internationale mastodonten, de faam van de “Belgische chocolade” is nog altijd heel groot. Daar zorgen trouwens ook de nog resterende nationale bedrijven voor.
Reden te meer om het rijke patrimonium uitgebreid te gaan verkennen. Dan smaakt het huidige aanbod nog zoveel beter en voel je je nadien dubbel zo “lekker”!
Welkom op onze cultuurborrel met spreker Eddie Niesten die ons alles over chocolade kan meegeven. Uiteraard proeven we ook volop van enkele chocolade verwennerijen!

Zondag 23 november om 11 uur in zaal 't Dorp in Kortenaken.

De deelnameprijs bedraagt 13 euro voor leden en 15 euro voor niet-leden, inclusief de chocoladedegustatie.